- Uncategorized

Like barn leker best

Du har kanskje hørt uttrykket “Like barn leker best”? Dette er et gammelt ordtak, og et nok ikke alle er enige i. Det kan høres fordomsfullt ut, og tolkes det på feil måte kan det også være det. Men det trenger absolutt ikke handle om at barn ikke bør leke med hverandre på tvers av bakgrunn, kjønn, kultur, alder og samfunnsklasse. Dette kan tvert imot være bra for et sinn som utvikler seg – å dele nye impulser og erfaringer med hverandre er en bra ting for et voksende sinn. Det man derimot kan ta ut av dette ordtaket er at barn med lik personlighet og like interesser ofte leker bedre sammen. Å ha ting som dette til felles kan nemlig være et godt utgangspunkt for et godt vennskap.

Å få leken i gang

Det avhenger veldig av alderen på barna og personligheten deres hvor raskt de åpner seg opp for hverandre, og hvor lett de kommer i gang med leken. For yngre barn og barn som ikke kjenner hverandre så godt ennå er det viktig å holde i gang aktiviteter. Du trenger ikke nødvendigvis styre hele leken, det er ofte bedre å la barna ta styringen selv og slippe fantasien løs når det først er i gang. Men ofte kan barna trenge litt hjelp eller inspirasjon i starten før de finner tonen. Og når man kjenner barna godt er det absolutt ikke vanskelig å legge til rette for en fin lek. Og hvis barna er små trenger du ikke bekymre deg om de leker mer ved siden av hverandre enn sammen til å begynne med. Dette kalles parallell lek, og er veldig vanlig blant barn rundt to år og yngre.

Tilpasset omgivelsene etter leken

Omgivelsene kan ha mye å si for hvor bra leken blir, og du bør tilpasse dette etter barnas interesser og typen av lek. Noen barn trives best med å sitte og pusle med noe eller tegne og male, og da kan du enkelt sette av et bord eller en del av gulvet til denne aktiviteten. Andre barn liker bedre å røre litt på seg, og leker best om de har plass til å løpe, hoppe og klatre. I så fall bør du finne et fint sted utendørs med mye plass. helst en lekeplass med litt forskjellige apparater. Det er også viktig for aktive barn å ha riktige klær, og med noen gode Kavat sko på føttene vil de kunne løpe rundt i flere timer uten å få vondt i føttene.