- Uncategorized

Helseforskning

I denne artikkelen skal vi gå igjennom hva forskning er innenfor vitenskapelige grenser, og på hva denne forskning har gitt oss. Dette skal være i relasjon til helse, og vi skal også ta en titt på hvorfor det er svært viktig at vi fortsetter med denne forskningen.

Hva er forskning?

Innenfor vitenskapelige grenser så handler forskning om å bruke tidligere teorier som har et godt grunnlag for å bli kalt “bevist” til å bygge opp nye teorier og bevise disse også. For å bevise noe så kreves det at flere folk skal kunne utføre eksperimentet som tilhører den hypotesen som teorien er bygget på. På denne måten så kan man med veldig liten tvil kunne påstå at noe er virkelig sant.

Medisin og helse har lenge vært forsket på, og det vi vet i dag er utvilsomt mer enn det vi gjorde for eksempel 100 år siden. Det vi forsker på i dag er hovedsakelig nye måter å tilføre medisiner på, samt hvordan man skal kurere vanskeligere sykdommer som for eksempel kreft.

Hva har forskning gitt oss?

Forskning har forlenget levealderen hvor med en drastisk økning. På omtrent 100 år har vi nesten ti-doblet levealderen vår på grunn av forskning. Vi har forbedret hygienen vår, men det som også har vært med på å øke levealderen har vært utvikling av vaksiner.

Vaksiner gir oss et bedre forsvar mot sykdommer som ellers kunne vært dødelige for oss. Det vaksiner gjør er at de stimulerer vårt naturlige immunforsvar til å gjenkjenne en type virus, slik at neste gang vi har det i kroppen så vet den hva den skal gjøre for å bekjempe sykdommen på egen hånd. Dette gjør vi ved å introdusere en liten mengde av viruset som kroppen kan bekjempe, som en slags treningsrunde.

Dette er ikke alt, vi har også forsket på mange andre forskjellige ting som kanskje ikke er like alvorlige, men som fortsatt er med på å øke livskvaliteten for oss. For eksempel kan vi i dag overføre hår til folk som har mistet det, og det er bare å besøke Nordic Hair dersom dette høres interessant ut.

Hvorfor vi må fortsette med forskning

Det er svært viktig for oss å fortsette med forskning, og grunnen til det er enkel. Bakterier og virus utvikler seg på lik linje akkurat som oss. Dette vil altså si at dersom vi slutter nå, så kommer disse organismene til å utvikle seg til noe vi potensielt ikke lenger kan stoppe. For eksempel så finnes det kombinasjoner av virus som kan oppstå helt tilfeldig. For eksempel så finnes det virus som har kommet fra forskjellige dyr som vi ikke har vært i kontakt med tidligere.

Dersom vi helt plutselig oppdager et nytt virus så kan dette spre seg til å bli en pandemi på grunn av hvor globalisert verden har blitt.